OSUĐENA ŽENA IZ SRBOBRANA KOJOJ SU POBEGLA DECA: Ovo je odluka koju je doneo sud u Vrbasu
Zatvor, Foto: Zorana Jevtić

osuđena na uslovnu zatvorsku kaznu

OSUĐENA ŽENA IZ SRBOBRANA KOJOJ SU POBEGLA DECA: Ovo je odluka koju je doneo sud u Vrbasu

Nestanak devojčice i njenog brata, što je dovelo do procesuiranja njihove majke, policiji je prijavljen 2. avgusta 2021. godine

Objavljeno: 15:47h

Žena iz Srbobrana osuđena je na uslovnu zatvorsku kaznu zbog dva krivična dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica, jer su joj tokom boravka u Nišu, pobegla deca uzrasta devet i pet godina.

Kako je saopštio Osnovni sud u Vrbasu, dokazano je da je ona učinila krivično delo za koje je bila optužena.

- Obaveštavamo vas da je postupajuća sudija donela presudu kojom se okrivljena oglašava krivom te joj je izrečena uslovna osuda i utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno određeno je da se ona neće izvršiti ukoliko okrivljena u roku od tri godine ne počini neko drugo krivično delo - navedeno je u dopisu ove pravosudne institucije koji nam je dostavljen na naš zahtev.

Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu je još 2022. godine protiv žene podnelo optužni predlog zbog zapuštanja i zanemarivanja maloletnog lica ali su ročišta odlagana jer se ona nije pojavljivala u sudnici. Iz tog razloga joj je sud krajem prošle godine odredio pritvor kako bi obezbedio njeno prisustvo na glavnom pretresu. Izvedenim dokazima nesumnjivo je utvrđeno da je u avgustu 2021. godine počinila delo za koje se teretila pa je doneta presuda na koju se ona nije žalila zbog čega je nastupila pravnosnažnost sudske odluke.

Nestanak devojčice i njenog brata, što je dovelo do procesuiranja njihove majke, policiji je prijavljen 2. avgusta 2021. godine a pronađeni su dva dana kasnije u Beogradu, gde su po sopstvenom priznanju otišli svojevoljno jer ih je majka zlostavljala.

Sudija
Sudijafoto: Profimedia

Ona je, kako je tada kazala novinarima, iz Vrbasa došla u niško selo Gornji Matejevac gde se udala, ali je ubrzo napustila muža pa je na poziv „prijatelja“ koga je upoznala u Nišu, boravila sa decom u njegovoj kući. Prema njenim navodima, 2. avgusta njen sin i ćerkica su otišli u park Čair da se igraju, dala im je 700 dinara da se „provedu“ a kako ih nije bilo do večernjih časova, njihov nestanak prijavila je policiji.

S obzirom na to da je nestalo dvoje male dece, niška policija je odmah krenula u intenzivnu potragu za njima a pronađeni su zahvaljujući informaciji dobijenoj od jednog putnika u autobusu Niš – Subotica koji ih je prepoznao sa fotografija. Nakon što su pregledom nadzornih kamera sa niške autobuske stanice potvrđeni njegovi navodi, policija je obavila razgovor sa majkom od koje su saznali da ima rođake u Beogradu. Deca su pronađena kod tih ljudi ali su odbijala da se vrate kod majke tvrdeći da ih je zlostavljala i tražila od njih da prose pa ih je zbrinuo Centar za socijalni rad.

Ona je u razgovoru sa novinarima nakon pronalaska dece, negirala da ih je zapuštala i zahtevala da se bave prošnjom.

- Sve je to izmišljeno da bi mi deca bila oduzeta, ništa od toga što se piše nije istina. Vi ste sa mnom razgovarali, videli ste moje ponašanje, ja nisam takva osoba kakvom me opisuju. Neću dozvoliti da mi oduzmu decu. U Srbobranu imam kuću potpuno opremljenu, primam socijalnu pomoć od 32.000 što je za mene i moje troje dece sasvim dovoljno – pričala je tada ova žena.

Neposredno pre ovog događaja, njoj je umrla devojčica stara šest meseci. Komentarišući ovu tragediju, ona je takođe isključila svoju odgovornost za smrt deteta ističući da je preminulo od bolesti.

Bonus video:

03:32

NESTANAK DECE

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.